Bilgilendirme Tasarımı

Nişantaşı Üniversitesi, Grafik Tasarım bölümü, Bilgilendirme Tasarımı dersine ait tüm bilgileri bu sayfa üzerinden takip edebilirsiniz.

DERS NOTLARI:
1. ve 2. haftaya ait ders notları

3. ve 4. haftaya ait ders notları

Bilgilendirme Tasarımı Ögeleri

Bilgilendirme Tasarımı Şema ve Çizelge Hazırlama

Bilgilendirme Tasarımı 1. Proje Örnek Çalışma

9. ve 10. haftaya ait ders notları

DUYURULAR:

25-12-2017: 14-12-2017 tarihinde bildirdiğim Sergileme Tasarımı kapsamında hazırlanacak Uygulamalı Final Projesi Konusu ve Yöntemi:

  1. 5 kişilik gruplar oluşturulacak. Oluşturulan her grup kendine anılacak bir isim belirleyecek
  2. Gruplar kendilerine konu aldıkları sanat galerisi belirleyecek ve bildirecekler.
  3. Seçtikleri galeriyi ziyaret ederek, ziyaret sırasında fotoğraf çekecek ve proje  dahilinde hamları paylaşacaklar.
  4. Galeri ziyaretinde, sürekli veya mevcut serginin sanat yönetmeni-küratör ve- veya galeri yöneticisi ile bir söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşinin konusu; Bilgilendirme tasarımı kapsamında, sergi hazırlık süreci ile ilgili detaylar, bir sergi öncesi ve sırasında gerçekleştirilen grafik tasarım çalışmaları olacaktır. Ayrıca sanatçı seçimi, eser seçimi, basın bülteni gibi konularda görüşülecektir. Söyleşi bir rapor şeklinde sunulacaktır.
  5. Yapılan söyleşi sonrası gruplar eserlerini sergileyecekleri bir sanatçı veya sanatçı grubunu seçecekler ve bildireceklerdir.
  6. Seçilen sanatçı ve-veya sanatçıların sergilenecek eserleri ile ilgili bildirim yapılacaktır.
  7. Sanatçının biyografisi hazırlanacak ve sanatçı ile (mümkünse) bir söyleşi gerçekleştirilerek eserler hakkında bilgi alınacaktır. Söyleşi raporlaştırılacaktır.
  8. Sergi için hazırlanması gereken;

1. Sergi afişi tasarımı,

2. Davetiye tasarımı,

3. Broşür tasarımı,

4.  Sanatçı biyografisi ve eserlerle ilgili sergi içi afiş tasarımı,

5. El ilanı tasarımı,

6. Sergi girişi ayaklı pano tasarımı,

7. Eser ile ilgili bilgilendirme panosu (ayaklı veya duvara monte) tasarımı.

8. Sergi içi yerleşim krokisi,

9. Eser sergileme yerleşimi ile ilgili çekilen galeri fotoğraflarına eserlerin dijital ortamda yerleştirilmesi ile ortaya çıkan ön izleme.

10. Basın bülteni konularında grubun her bir üyesine en az bir çalışma atanacaktır.

9. Grup üyeleri bir dil bütünlüğü içinde, bireysel olarak çalışmalarını gerçekleştirerek projenin bütün çıktılarını önce sayısal olarak, proje bitiminde ise basılı olarak bir portfolyo şeklinde teslim edeceklerdir.

Projenin çıktısı: Bilgilendirme tasarımı kapsamında, bir sanat galerisinde sergileme süreci hakkında bilgilerin derlenmesi, işlenmesi ve görselleştirilmesidir.

17-11-2017: 16-11-2017 tarihinde bildirdiğim Uygulamalı 2. Proje Konusu: Kullanma kılavuzu hazırlanması şeklindedir. Çalışmalar bireysel olarak hazırlanacak ve 30 Kasım 2017 tarihinde teslim edilecektir. Herkes açık hava sporları ve kamp malzemelerini kapsayan outdoor ürünlerden birini seçecek ve o ürünle ilgili kullanma kılavuzu tasarlayacaktır. Ürün giyim, ayakkabı, kamp malzemeleri ve teknik ekipmanlardan herhangi biri olabilir. Fotoğraf ve illüstrasyonlar öğrenci tarafından hazırlanacaktır. Mevcut kılavuzlar incelenecek ve alternatif çalışma yapılacaktır. Çalışmalar Adobe Photoshop ta hazırlanacak ve psd olarak teslim edilecektir.

04-11-2017: 02-11-2017 tarihinde ilettiğim Uygulamalı 1. Proje Konusu: Bilgilendirme amaçlı belge tasarımı hazırlanmasıdır. Belgenin ne olacağına gruplar kendi aralarında karar vererek bildirecektir. Proje Adobe Photoshop ta hazırlanacak ve psd olarak 16 Kasım 2017 tarihinde dijital olarak teslim edilecektir. Konu ile ilgili örnek çalışma, 3. ve 4. haftaya ait ders notlarında, ayrıca Bilgilendirme Tasarımı 1. Proje Örnek Çalışma başlıkları altında verilmiştir. Proje tasarım aşamasında Bilgilendirme Tasarımı Ögeleri başlıklı ders notları yol gösterici olacaktır.  Projelerinde şema, çizge, çizenek, tablo, kartogram kullanmak isteyenler Bilgilendirme Tasarımı Şema ve Çizelge Hazırlama başlıklı ders notlarından yararlanabilirler.

29-10-2017: 26-10-2017 tarihinde bildirdiğim çalışma konusu şu şekilde olacaktır; “bilgilendirme tasarımı ilkeleri olan sıradüzen, karşıtlık, tartım (ritim), vurgu ve odak noktası, süreklilik, denge ve bütünlük ile ilgili yapılmış bilgilendirme tasarımı örnekleri bulunarak yorumlanacaktır”. Her ilkeden bir örnek yeterli olacaktır. Bu çalışma 02-11-2017 tarihindeki derste sunulacaktır. Çalışmaları dijital ortamda hazırlayıp getirmeniz gerekmektedir.

28-10-2017: Bu derse ait tüm duyurular bu sayfa üzerinden yapılacaktır.

ÇALIŞMA SORULARI:

Bilgilendirme Tasarımı dersinde yaptığınız çalışmalara ilişkin çalışma soruları:

1. Bilgilendirme amacıyla tasarladığınız belge hangi kurum veya ürün için tasarlanmıştır, amacı nedir?

2. Tasarladığınız belgenin türü nedir?

3. Belge tasarımınızın içeriğini anlatınız. Boyutları hakkında bilgi veriniz.

4. Belge tasarımında kullandığınız yazı karakterleri hangileridir? Karakter seçiminizi etkileyen unsurlar nelerdir?

5. Tasarladığınız kullanma kılavuzu hangi ürüne aittir?

6. Kullanma kılavuzu tasarımınızın içeriğini anlatınız.

 

İLETİŞİM:
Derslerle ilgili benimle iletişim kurmak için bu eposta adresini kullanın: naimesimsek@gmail.com

Bu ders ile ilgili tamamladığınız çalışmanızı yollamak için bu bağlantıya tıklayın
Dosyanızı yüklerken muhakkak adınızı ve soyadınızı doğru girdiğinizden emin olun.